Canonical Links
Verbeter je SEO en vermijd valkuilen


Ontvang de laatste inzichten direct in jouw mailbox
Geen zorgen, het is een maandelijkse nieuwsbrief, u kunt zich op elk moment afmelden.
Verbeter je SEO en vermijd valkuilen
Geen zorgen, het is een maandelijkse nieuwsbrief, u kunt zich op elk moment afmelden.
De term "canonical" komt van het Griekse woord kanonikos, wat "volgens de regel" of "standaard" betekent. In moderne context verwijst "canonical" naar iets dat officieel, gezaghebbend of de geaccepteerde standaard is. In de context van webontwikkeling en SEO spelen canonical links een cruciale rol bij het ervoor zorgen dat zoekmachines de voorkeursversie van een webpagina identificeren.
In HTML worden canonical links geïmplementeerd met behulp van de <link>
-tag, die een rel-attribuut bevat om de relatie tussen het huidige document en een externe bron te definiëren. In tegenstelling tot ankertags (<a>
), die klikbare hyperlinks creëren, wordt de <link>
-tag gebruikt om relaties vast te stellen, zoals het linken naar stylesheets, favicons of andere bronnen.
// link-tag <link rel="canonical" href="/another-page" /> // anchor-tag <a href="/another-page">Go to another page</a>
Wanneer het rel-attribuut is ingesteld op "canonical," geeft dit aan zoekmachines aan dat de URL die is gespecificeerd in het href-attribuut de gezaghebbende of voorkeursversie van de pagina is. Bijvoorbeeld, als er meerdere versies van een productpagina bestaan—mogelijk voor verschillende kleurvariaties—zorgt een canonical link ervoor dat zoekmachines begrijpen welke versie moet worden geïndexeerd en geprioriteerd.
Of te wel:
<link>
-tag bevat zowel rel="canonical" als een href-attribuut.Duplicate content is al lang een probleem voor SEO. Het kan ranking signalen verstoren, het crawlbudget van een site verspillen en zoekmachines onzeker maken over welke versie van een pagina moet worden weergegeven in de zoekresultaten. Er zijn echter scenario's waarbij duplicate of bijna-duplicate content noodzakelijk is voor de gebruikerservaring. Canonical links bieden een oplossing door deze behoeften met elkaar te verzoenen.
Neem bijvoorbeeld een e-commerce website die hetzelfde product in meerdere varianten aanbiedt, zoals zonnebrillen met verschillende kleuren monturen. Vanuit het oogpunt van de gebruiker is het logisch om voor elke variatie aparte pagina's te hebben. Deze pagina's hebben echter vaak minimale verschillen (prijs, kleur, voorraad) en kunnen door zoekmachines gezien worden als duplicate content.
Door een canonical link toe te voegen aan elke variatiepagina, die verwijst naar de hoofd-productpagina, maak je duidelijk dat de hoofdpagina de gezaghebbende versie is. Dit geeft zoekmachines het signaal dat jij de gelijkenis tussen pagina's ook hebt gezien, maar dat je wil dat alleen de primaire URL (= hoofd-productpagina) wordt weergegeven in de zoekresultaten.
Daarnaast consolideren canonical links ook ranking signalen. Bijvoorbeeld:
Sommigen vragen zich misschien af waarom er niet gewoon een noindex robots meta-tag wordt gebruikt voor dubbele of vergelijkbare pagina's. Hoewel noindex voorkomt dat deze pagina's worden weergegeven in de zoekresultaten, blokkeert het zoekmachines ook de toegang tot en consolidatie van hun rankingsignalen. Canonical links bieden een meer genuanceerde aanpak, waarmee jij kunt bepalen welke pagina wordt geïndexeerd terwijl je nog steeds profiteert van signalen die worden verzameld over alle variaties.
Dus met canonicals heb je een krachtige tool in handen waarmee je duplicate content voor je kunt laten werken, in plaats van tegen je. En geeft het je de mogelijkheid om zowel pagina's te hebben voor alleen de gebruiker die niet direct impact hebben op jouw organische prestaties.
canonical links zijn er in twee primaire vormen, die elk een ander doel dienen bij het beheren van duplicate content:
Een zelf-verwijzende canonical link verwijst naar dezelfde pagina als waar hij op staat. Bijvoorbeeld:
<link rel=“canonical” href=“https://www.example.com/page” />
Dit type zorgt ervoor dat de pagina waar deze op wordt aangetroffen wordt behandeld als zijn eigen gezaghebbende versie. Dit is vooral handig om duplicate content te voorkomen die wordt veroorzaakt door query-parameters, tracking codes of sessie-ID's. URL's als https://www.example.com/page?utm=campaign
en https://www.example.com/page?ref=affiliate
kunnen bijvoorbeeld allebei bestaan, maar de canonical link zorgt ervoor dat zoekmachines de basis URL https://www.example.com/page
als de primaire versie beschouwen.
Zelf-verwijzende canonical links worden vaak gebruikt als bescherming, vooral op dynamische websites met meerdere variaties van dezelfde inhoud. Ze zorgen ervoor dat zoekmachines de juiste versie indexeren en rangschikken, zodat verwarring of verwatering van rankingsingalen wordt voorkomen.
Een canonicalized link verwijst van de ene pagina naar een andere, gezaghebbende pagina. Deze methode is ideaal bij het beheren van variaties of nauw verwante pagina's. Bijvoorbeeld:
// canonical die staat op de pagina https://www.example.com/main-product?size=large <link rel=“canonical” href=“https://www.example.com/main-product” />
Dit vertelt zoekmachines dat de pagina waar de canonical link op is aangetroffen niet de gezaghebbende pagina is. In plaats daarvan is de gelinkte pagina degene die geïndexeerd dient te worden.
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen deze twee soorten canonical links. Terwijl zelf-verwijzende canonical links helpen om duidelijkheid te behouden voor individuele pagina's, consolideren canonicalized links actief meerdere pagina's in één gezaghebbende versie.
Canonical links worden geïmplementeerd in de <head>
-sectie van een HTML-document met de <link>
-tag. Deze plaatsing zorgt ervoor dat zoekmachines de canonical relatie vroegtijdig herkennen wanneer ze een pagina crawlen. Hoewel canonical links onzichtbaar zijn voor gebruikers, zijn ze van vitaal belang voor de organische vindbaarheid van jouw website.
Een canonical link gebruikt de volgende structuur:
<link rel=“canonical” href=“https://www.example.com/page” />
rel=“canonical”
: Specificeert de relatie, die aangeeft dat de gelinkte URL de gezaghebbende versie is.
href
: Bevat de URL van de gezaghebbende pagina. Dit kan een absolute URL https://www.example.com/awesome-shoes
of een relatief pad /awesome-shoes
zijn, hoewel absolute URL's vaak de voorkeur hebben voor de duidelijkheid.
Een pagina verwijst naar zichzelf als de canonical versie:
// canonical link op de de pagina https://www.shop.com/category/awesome-shoes // canonical gebruikt een relatief pad omdat de pagina op hetzelfde domein staat <link rel=“canonical” href=“/category/awesome-shoes” />
Dit voorkomt problemen veroorzaakt door queryparameters of trackingcodes en zorgt ervoor dat zoekmachines de schone versie indexeren.
Een pagina verwijst naar een andere pagina binnen hetzelfde domein:
// canonical link op de de pagina https://www.shop.com/category/awesome-shoes // canonical gebruikt een absoluut pad om ondubbelzinnigheid tegen te gaan <link rel=“canonical” href=“https://www.shop.com/category/main-page” />
Dit is handig voor het consolideren van variaties van een product óf inhoud in één gezaghebbende URL.
Een pagina verwijst naar een pagina op een ander domein:
// canonical link op de de pagina https://www.shop.com/category/awesome-shoes <link rel=“canonical” href=“https://www.example.com/category/page” />
Dit komt vaak voor bij content syndicatie en geeft zoekmachines het signaal dat de canonical versie op een andere site staat.
<link rel=“canonical”>
hebben. Als er meerdere canonical links aanwezig zijn, zullen zoekmachines meestal de laatst gevonden gebruiken, wat misschien niet overeenkomt met jouw bedoelingen./page
) voor interne links wanneer je flexibiliteit wilt behouden tussen verschillende omgevingen (bijv. staging vs. productie). Gebruik absolute URL's https://www.example.com/page
als je naar externe domeinen verwijst of extra zekerheid wil.Canonical links en robots meta-tags zijn beide krachtige hulpmiddelen voor het beheren van de indexatie van jouw website, maar het combineren ervan vereist zorgvuldige overweging. Verkeerd gebruik kan leiden tot onbedoelde gevolgen voor SEO.
Een canonical link <link rel=“canonical”>
geeft de voorkeurs-URL voor indexering aan, terwijl een robots meta-tag bepaalt of een pagina moet worden geïndexeerd of dat links op de pagina moeten worden gevolgd. Bijvoorbeeld:
<meta name=“robots” content=“noindex,nofollow”> <link rel=“canonical” href=“https://www.example.com/page”>
In deze opstelling:
Het samen gebruiken van deze directives kan echter dubbelzinnigheid veroorzaken. Zoekmachines kunnen moeite hebben om een robots-richtlijn te combineren met een canonical-tag, waardoor ze mogelijk een van beide negeren. John Mueller van Google heeft dit probleem aan de orde gesteld, door te stellen dat het beter is om één duidelijke richtlijn te gebruiken in plaats van beide:
[...] Ik zou er gewoon één kiezen (noindex of gevolgde links). Links op een noindexpagina kunnen worden opgepikt, maar dat is niet gegarandeerd. SEO gaat vaak over het heel duidelijk maken van je voorkeur en niet over misschien's. Het is ook nuttig om realistisch te zijn: soms (vaak) is het hebben van een goede site-structuur die over het algemeen goed werkt voor zoekmachines beter dan hyperfocussen op links (of een ander individueel aspect van SEO).
In het algemeen is het het beste om het gebruik van een noindex robots meta-tag te vermijden op een pagina die ook een canonical link bevat. Er zijn echter zeldzame gevallen waarin deze combinatie nuttig kan zijn:
Als je een tijdelijke pagina hebt die niet geïndexeerd mag worden, maar je wilt dat de autoriteitssignalen (bijv. backlinks) naar een canonical URL stromen, kun je het volgende gebruiken:
<meta name=“robots” content=“noindex,follow”> <link rel=“canonical” href=“https://www.example.com/canonical-page”>
Deze instelling zorgt ervoor dat, hoewel de tijdelijke pagina niet in de zoekresultaten wordt weergegeven, de links worden gevolgd en de canonieke pagina profiteert van alle ranking signalen.
Als je te maken hebt met duplicate content die niet geïndexeerd mag worden, maar toch autoriteit moet krijgen, kun je dezelfde aanpak gebruiken. Pagina's met trackingparameters of campagne specifieke varianten kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van:
<meta name=“robots” content=“noindex,follow”> <link rel=“canonical” href=“https://www.example.com/main-page”>
Voor standaard gedrag (index en follow), bij pagina's die geïndexeerd dienen te worden, kan een canonical link gewoon op dezelfde pagina staan. Het volgende voorbeeld geeft de standaardinstelling voor de meeste pagina's weer:
<meta name=“robots” content=“index,follow”> <link rel=“canonical” href=“https://www.example.com/main-page”>
Dit zorgt ervoor dat de pagina wordt geïndexeerd en de canonical link naar de voorkeursversie verwijst, waardoor signalen worden geconsolideerd en conflicten worden vermeden.
Zoals we al zagen zijn canonical links niet beperkt tot één domein, ze kunnen ook over domeinen heen worden gebruikt. Deze functie is vooral nuttig in scenario's zoals contentsyndicatie of het consolideren van versies van een website die over meerdere domeinen verspreid zijn.
Een domein overkoepelende canonical link verwijst van een pagina op het ene domein naar een pagina op een ander domein. Bijvoorbeeld:
<link rel=“canonical” href=“https://www.example.com/original-article” />
Deze implementatie vertelt zoekmachines dat de inhoud op de huidige pagina een duplicate of alternatieve versie is van de canonical pagina op het andere domein. Het zorgt ervoor dat de canonical versie de SEO-vermelding krijgt en in de zoekresultaten wordt weergegeven.
voorbeeld.com
vs. voorbeeld.nl
). Als twee domeinen vergelijkbare inhoud hosten, kunnen canonical links zoekmachines naar het voorkeursdomein leiden.Stel je voor dat je een blogbericht publiceert op je website, maar je wilt ook een publiek bereiken op Medium. Door de inhoud op Medium te plaatsen en een canonical link naar het oorspronkelijke artikel op uw site toe te voegen, zorgt u ervoor dat de SEO-waarde terugvloeit naar uw domein:
https://www.yoursite.com/blog/canonical-links
https://medium.com/@jouwprofiel/canonical-links
<link rel=“canonical” href=“https://www.yoursite.com/blog/canonical-links” />
Niet elke pagina heeft een canonical link nodig. Statische websites, zoals eenvoudige blogs of bedrijfssites, hebben misschien niet op elke pagina canonical links nodig die naar zichzelf verwijzen. Maar dynamische websites, zoals e-commerce sites, hebben vaak baat bij het standaard implementeren van canonical links.
Een pagina mag maar één <link rel=“canonical”>
in de <head>
-sectie hebben. Als er meerdere canonieke links aanwezig zijn, zullen zoekmachines meestal voorrang geven aan de laatste die ze tegenkomen, wat misschien niet in lijn is met je beoogde strategie.
Websites genereren vaak URL's met query parameters voor tracking (bijv. UTM tags) of filtering (bijv. ?color=blue
). Een zelf-verwijzende canonical zorgt ervoor dat deze variaties worden geconsolideerd in een enkele, schone URL. Bijvoorbeeld:
Controleer regelmatig of canonical links correct zijn geïmplementeerd met tools als Screaming Frog, Semrush of Google Search Console. Deze tools kunnen helpen bij het identificeren van:
Als je relatieve URL's /page
gebruikt voor canonical URL's, zorg dan voor consistentie tussen staging- en productieomgevingen. Absolute URL's https://www.example.com/page
verminderen het risico op canonieke fouten veroorzaakt door verkeerde configuraties.
Gebruik canonical links en robots meta-tags voorzichtig. Voor de meeste scenario's is een goed geconfigureerde canonical link voldoende zonder extra directives.
Gepagineerde inhoud, zoals blog-archieven of productlijsten, verwijst vaak naar de volgende en vorige pagina. Vermijd het verwijzen van alle gepagineerde pagina's naar de eerste pagina in de reeks. Bijvoorbeeld:
// Onjuist // canonical link op de pagina https://www.example.com/blog?page=12 <link rel=“canonical” href=“https://www.example.com/blog” />
// Correct <link rel=“canonical” href=“https://www.example.com/blog?page=12” />
Vermijd circulaire canonicals, waarbij twee pagina's naar elkaar verwijzen als de canonicalized versie. Bijvoorbeeld:
// Pagina A <link rel=“canonical” href="https://www.example.com/page-b” />
// Pagina B <link rel=“canonical” href=“https://www.example.com/page-a” />
Het opnemen van meer dan één <link rel=“canonical”>
op een pagina zorgt voor onduidelijkheid. Zoekmachines zullen meestal voorrang geven aan de laatst gevonden link, maar het resultaat kan onvoorspelbaar zijn. Zorg altijd voor één canonieke link per pagina.
Als je site affiliate links, UTM tags of andere query parameters gebruikt, kan het niet implementeren van zelf-verwijzende canonical links resulteren in duplicate content problemen. Bijvoorbeeld:
Zonder canonical, meerdere varianten van één pagina:
https://www.example.com/page
https://www.example.com/page?utm_source=campaign
Met een zelf-verwijzende canonical worden queryparameters genegeerd:
<link rel=“canonical” href=“https://www.example.com/page” />
Hoewel automatiserings-tools de implementatie van canonical links kunnen vereenvoudigen, kunnen ze ook fouten introduceren als ze verkeerd zijn geconfigureerd. Controleer regelmatig je site om er zeker van te zijn dat canonieke links zich gedragen zoals verwacht.
E-commerce websites tonen vaak hetzelfde product met kleine variaties, zoals kleur, maat of materiaal. Bijvoorbeeld:
https://www.example.com/sunglasses?color=blue
https://www.example.com/sunglasses?color=red
Hoewel deze pagina's goed zijn voor gebruikers, creëren ze dubbele inhoud vanuit SEO-perspectief. Door canonieke links toe te voegen aan elke variatie, die verwijzen naar de hoofdproductpagina, consolideer je de rankingsignalen en zorg je ervoor dat alleen de gezaghebbende versie wordt geïndexeerd:
<link rel=“canonical” href=“https://www.example.com/sunglasses” />
Deze aanpak brengt gebruikerservaring in balans met SEO best practices door variaties toe te staan terwijl zoekmachines zich richten op één URL.
Vanity URL's zijn kortere, gebruiksvriendelijke versies van langere URL's. Bijvoorbeeld:
https://www.example.com/products/women/accessories/sunglasses
https://www.example.com/womens-sunglasses
Hoewel de vanity URL ideaal is voor marketingdoeleinden, zoals offline promoties of e-mailcampagnes, creëert het dubbele inhoud. Het gebruik van een canonieke link op de vanity URL zorgt ervoor dat de originele URL de primaire versie blijft die wordt geïndexeerd door zoekmachines:
// op de pagina https://www.example.com/womens-sunglasses <link rel=“canonical” href=“https://www.example.com/products/women/accessories/sunglasses” />
Deze aanpak voorkomt fragmentatie van ranking-signalen en behoudt tegelijkertijd een schone en gebruiksvriendelijke URL voor promotioneel gebruik.
Websites voegen vaak queryparameters toe aan URL's voor tracking of filtering, zoals:
https://www.example.com/products?page=2
https://www.example.com/products?utm_campaign=summer_sale
Zonder canonieke links kunnen zoekmachines elke variatie als een aparte pagina indexeren, wat leidt tot dubbele inhoud. Het toevoegen van zelf-verwijzende canonical links zorgt ervoor dat alle variaties worden samengevoegd onder de basis URL:
<link rel=“canonical” href=“https://www.example.com/products” />
Dit helpt vooral websites met dynamische content, zoals e-commerce platforms, waar filter- en sorteeropties talloze URL-permutaties genereren.
Duplicate content is niet altijd het gevolg van jouw acties. Als bijvoorbeeld een site van een derde partij parameters toevoegt aan je URL's bij het linken naar je site, kunnen zoekmachines die variaties indexeren. Door een canonical te gebruiken die naar zichzelf verwijst, zorg je ervoor dat de basis URL de primaire versie blijft:
https://www.example.com/page?affiliate_id=123
<link rel=“canonical” href=“https://www.example.com/page” />
Deze strategie beschermt je site tegen onbedoelde duplicate content veroorzaakt door externe factoren.
Canonical links zijn zijn bijzonder belangrijk voor een effectieve SEO-strategie en bieden een krachtige manier om duplicate content te beheren, ranking signalen te consolideren en zoekmachines te leiden naar de pagina's die je prioriteit wilt geven. De effectiviteit ervan hangt echter volledig af van de juiste implementatie en controle.
Bij doordacht gebruik kun je met canonical links inspelen op de behoeften van gebruikers, zoals het aanbieden van productvariaties of vanity URL's, zonder de zoekmachine prestaties van je site in gevaar te brengen. Ze stellen je in staat om een balans te vinden tussen gebruikerservaring en technische optimalisatie, zodat zoekmachines de structuur en intentie achter je inhoud begrijpen.
Tegelijkertijd kan onjuist gebruik van canonical links je SEO schaden, wat leidt tot verloren rankings, slechte crawlefficiëntie en gemiste kansen. Fouten zoals paginatie fouten, infinite loops of tegenstrijdige richtlijnen kunnen verwarring veroorzaken bij zoekmachines en de zichtbaarheid van je site negatief beïnvloeden.
Om de voordelen van canonical links te maximaliseren, moet je je altijd houden aan best practices, je implementatie regelmatig controleren en tools zoals Google Search Console gebruiken om te controleren of je site zich gedraagt zoals verwacht. Onthoud dat canonical links geen oplossing zijn die je eenmalig kunt instellen en vergeten - ze vereisen voortdurende aandacht om ervoor te zorgen dat ze in lijn zijn met je doelen en de veranderende site structuur.
Door de nuances van canonical links te begrijpen en ze strategisch te integreren, kun je je SEO prestaties versterken, de gebruikerservaring verbeteren en volledige controle houden over hoe je inhoud wordt gepresenteerd en geprioriteerd in zoekmachines. Canonical links zijn, als ze verstandig worden gebruikt, niet alleen een technisch hulpmiddel, maar vormen een basis voor duurzame en effectieve SEO.